Less is new more?

Minna Pajulahden fysiikkaa ihailevana olen seurannut innokkaasti hänen kilpauraansa. Pajulahden näyttävä lihaksisto on muovautunut alkuaan siron lihaksikkaasta cheerleader-kilpailijasta kohti maailmanluokan kovimpaa fitnesskärkeä. Jopa niin, että liiasta lihaksikkuudesta on alettu sakottaa. Pajulahti tuleekin kilpailemaan uudessa Women’s Pro Physique, WPD-lajissa, jota hän vertaa figureen ilman korkokenkiä. Minnan salitreenien määrää on vähennetty tuntuvasti, ja uuden valmentajan opissa hän tekee päivään kaksi kovatehoista aerobista, tavoitteena vähentää lihasmassaa ja täyttää uuden lajin vaatimat kriteerit.

Mr. Olympia -tyyppinen kehonrakennus on mielestäni mennyt kauaksi siitä, millaista ihannetta esimerkiksi reilu pari-, kolmekymmentä vuotta sitten tavoiteltiin. Lukaisin Penkkipunnerrus.fi -sivustolta miesten Classic Bodybuilding-lajissa vuoden 2011 PM-kultamitalin ja vuoden 2011 Tallinnan MM-kilpailujen 8. sijan (EDIT 24.3.2012: 6. sijan, dopingtestitulosten jälkeen Hietala sijoittui siis lopullisissa sijoituksissa MM-kilpailujen kuudenneksi, blogi onnittelee!) hienosti napanneen Utti Hietalan haastattelun. Hietala uskoo Classicin tarjoavan väylän niille, jotka haluavat kilpailla ilman kiellettyjä aineita ja jonkinlaisissa inhimillisissä massarajoissa.

Kuten kaikessa urheilussa, myös se, mikä myy, muokkaa lajin kehitystä. Ehkä juuri bikini fitness tarjoaa naisellisempaa linjausta ja sirompaa fysiikkaa kuin mihin aikaisemmin bodylajeissa on totuttu, ja lajin ihannekroppa sopii suuremmankin yleisön silmään. Kaikkia kyseinen sarja ei taatusti miellytä, mutta laji tukee niitä, jotka eivät halua tai rakenteeltaan ja perimältään pysty saavuttamaan kehonrakennuksen vaatimaa fysiikkaa. Suomessa IFBB tiedotti, että jättää naisten CBB:n kokonaan pois vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Lisäksi sarjan paino- ja pituusrajoista ei ole päästy yksimielisyyteen. Tilalle otetaan naisten fitnessfysiikka eli juuri Women’s Physique, jonka uskotaan vetävän enemmän kilpailijoita.

Minulle on vasta vähitellen selkeytynyt, että aina voittaja ei ole se, jolla on eniten pattia hihassa. Kehonrakennuksessa vaikuttaa moni muukin seikka, mm. lihastasapaino ja -symmetria, rakenne, jopa ihon ja hiusten kunto sekä ennen kaikkea edustava poseeraus ja lavaesiintyminen. Toivoisin, että lajissa pystyisi kilpailemaan huipulla ilman aineita ja naisellisuus säilyisi, vaikka lihasmassaa vaadittaisiinkin.

Alla 2012 WPD-voittaja Karina Nascimenton lavasäteilyä, josta voi nähdä, mitä uudella linjauksella haetaan.

minna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta