Viisi vinkkiä miten saada parempi itsetunto

Kesä on mennyt kuin hujauksessa ja blogi on elänyt hiljaiseloa nämä ihanat helteiset ajat. Asia mihin törmään jatkuvasti erilaisissa yhteisöissä ja ihmisten kesken on ihmisten huono itsetunto ja huono itseluottamus. Ajattelin avata blogi hiljaisuuden keräämällä listaksi muutamia itse hyväksi koettuja, omaa oloa ja itsetuntoa parantavia asioita. Joskus jokin asia, tilanne tai ihmissuhde saattaa viedä itsetunnon hetkeksi nollaan, mutta sitä voi alkaa työstämään tietoisesti askel askeleelta paremmaksi.

Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet

Jokainen meistä on yksilö, erilainen ja ainutlaatuinen. Jos ei hyväksy itseään eikä arvosta itseään, joutuu helposti jatkuvasti  tilanteisiin, jotka vain vahvistavat huonoa itsetuntoa. Itseään pitää epäonnistuneena ja virheellisenä, eikä sitä voi sietää. Jokainen meistä on epätäydellinen ja virheellinen yksilö, se on normaalia, eikä siitä kannata tehdä sen isompaa numeroa. Pienistä mokista on ihan turha murehtia, kukaan ei pysty täydellisyyteen.

Tee työtä tunteaksesi itsesi

Huono itsetuntemus lisää usein huonoa itsetuntoa. Eniten elämässä joudumme olemaan itsemme kanssa, joten kannattaa panostaa siihen että tuntee itsensä hyvin ja osaa tulkita tunteitaan ja omaa käytöstään. Omat arvot pitää tiedostaa ja pyrkiä toimimaan niiden mukaan. Omia hyviä puolia ja vahvuuksia kannattaa korostaa ja lähteä sitä kautta työstämään heikkouksia. Omien heikkouksien ja vahvuuksien listaaminen ihan paperille, auttaa meitä tunnistamaan niitä itsessämme.  Pienistäkin onnistumisista kannataa muistaa kiittää ja onnitella itseään. Kannattaa  myös miettiä että oletko tyytyväinen tämän hetkiseen elämään ja onko jotain mitä voisin muuttaa?

Puhu itsellesi positiivisesti

Negatiivinen itsepuhelu lisää huonoa fiilistä itsestä, eikä ole pidemmän päälle kannattavaa. Mieluummin kannattaa lähteä työstämään heikkouksia positiivisen kautta. Jos esimerkiksi ei viihdy omassa kehossa ja pitää itseään lihavana, ei valitus auta. Kannattaa miettiä voisiko itsensä hyväksyä sellaisena kuin on tai sitten vaihtoehtoisesti löytää järkevät keinot millä pääsisi tavoitteeseensa. Itsensä kannustaminen hyvällä on palkitsevampaa kuin itsensä piiskaaminen huonon kautta. Oma keho on lahja ja sitä kannattaa kohdella rakkaudella.

Kanna itsesi ylpeydellä

Huono ryhti ja ”anteeksi kun olen olemassa” asenne latistaa itseluottamusta entisestään. Ole reippaasti selkä suorassa se mikä olet, niin muutkin huomaavat sinun olevan eduksesi. Ei kannata esimerkiksi valita vaatteita, jotka ovat liian pieniä tai tuntuvat epämiellyttäviltä päällä. Ryhdikäs olemus parantaa oloa, antaa uskottavuutta ja sitä kautta myös vuorovaikutuksesi muihin ihmisiin paranee. Tähän lisään myös sen, että jos olet hyvä ja ystävällinen muille niin se säteilee useimmiten takaisin ja tätäkin kautta positiivisuuden kehä jatkuu ja itseluottamuksesi paranee.

Keskity kokonaisuuteen

Pieniin asioihin takertuminen ja murehtiminen saattaa lannistaa ja viedä turhaa energiaa. Kannattaa keskittyä enemmän suuriin linjoihin ja elämään kokonaisuutena. Mieti mitkä ovat todella elämässäsi tärkeitä asioita ja keskity niihin. Vastoinkäymiset kuuluvat elämään ja jokaisella meistä on jokin taakka kannettavana.

Aurinkoisia päiviä ja rakkautta jokaiselle juuri alkaneeseen Elokuuhun. 

Rakkaudella: Minna

Musta sydän Apple  Seuraa Musta sydän Apple

Instagram / Facebook / Bloglovin’

Lue myös:

Rooma – Unelmien kaupunki