Viisi vinkkiä miten saada parempi itsetunto

Kesä on mennyt kuin hujauksessa ja blogi on elänyt hiljaiseloa nämä ihanat helteiset ajat. Asia mihin törmään jatkuvasti erilaisissa yhteisöissä ja ihmisten kesken on ihmisten huono itsetunto ja huono itseluottamus. Ajattelin avata blogi hiljaisuuden keräämällä listaksi muutamia itse hyväksi koettuja, omaa oloa ja itsetuntoa parantavia asioita. Joskus jokin asia, tilanne tai ihmissuhde saattaa viedä itsetunnon hetkeksi nollaan, mutta sitä voi alkaa työstämään tietoisesti askel askeleelta paremmaksi.

Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet

Jokainen meistä on yksilö, erilainen ja ainutlaatuinen. Jos ei hyväksy itseään eikä arvosta itseään, joutuu helposti jatkuvasti  tilanteisiin, jotka vain vahvistavat huonoa itsetuntoa. Itseään pitää epäonnistuneena ja virheellisenä, eikä sitä voi sietää. Jokainen meistä on epätäydellinen ja virheellinen yksilö, se on normaalia, eikä siitä kannata tehdä sen isompaa numeroa. Pienistä mokista on ihan turha murehtia, kukaan ei pysty täydellisyyteen.

Tee työtä tunteaksesi itsesi

Huono itsetuntemus lisää usein huonoa itsetuntoa. Eniten elämässä joudumme olemaan itsemme kanssa, joten kannattaa panostaa siihen että tuntee itsensä hyvin ja osaa tulkita tunteitaan ja omaa käytöstään. Omat arvot pitää tiedostaa ja pyrkiä toimimaan niiden mukaan. Omia hyviä puolia ja vahvuuksia kannattaa korostaa ja lähteä sitä kautta työstämään heikkouksia. Omien heikkouksien ja vahvuuksien listaaminen ihan paperille, auttaa meitä tunnistamaan niitä itsessämme.  Pienistäkin onnistumisista kannataa muistaa kiittää ja onnitella itseään. Kannattaa  myös miettiä että oletko tyytyväinen tämän hetkiseen elämään ja onko jotain mitä voisin muuttaa?

Puhu itsellesi positiivisesti

Negatiivinen itsepuhelu lisää huonoa fiilistä itsestä, eikä ole pidemmän päälle kannattavaa. Mieluummin kannattaa lähteä työstämään heikkouksia positiivisen kautta. Jos esimerkiksi ei viihdy omassa kehossa ja pitää itseään lihavana, ei valitus auta. Kannattaa miettiä voisiko itsensä hyväksyä sellaisena kuin on tai sitten vaihtoehtoisesti löytää järkevät keinot millä pääsisi tavoitteeseensa. Itsensä kannustaminen hyvällä on palkitsevampaa kuin itsensä piiskaaminen huonon kautta. Oma keho on lahja ja sitä kannattaa kohdella rakkaudella.

Kanna itsesi ylpeydellä

Huono ryhti ja ”anteeksi kun olen olemassa” asenne latistaa itseluottamusta entisestään. Ole reippaasti selkä suorassa se mikä olet, niin muutkin huomaavat sinun olevan eduksesi. Ei kannata esimerkiksi valita vaatteita, jotka ovat liian pieniä tai tuntuvat epämiellyttäviltä päällä. Ryhdikäs olemus parantaa oloa, antaa uskottavuutta ja sitä kautta myös vuorovaikutuksesi muihin ihmisiin paranee. Tähän lisään myös sen, että jos olet hyvä ja ystävällinen muille niin se säteilee useimmiten takaisin ja tätäkin kautta positiivisuuden kehä jatkuu ja itseluottamuksesi paranee.

Keskity kokonaisuuteen

Pieniin asioihin takertuminen ja murehtiminen saattaa lannistaa ja viedä turhaa energiaa. Kannattaa keskittyä enemmän suuriin linjoihin ja elämään kokonaisuutena. Mieti mitkä ovat todella elämässäsi tärkeitä asioita ja keskity niihin. Vastoinkäymiset kuuluvat elämään ja jokaisella meistä on jokin taakka kannettavana.

Aurinkoisia päiviä ja rakkautta jokaiselle juuri alkaneeseen Elokuuhun. 

Rakkaudella: Minna

Musta sydän Apple  Seuraa Musta sydän Apple

Instagram / Facebook / Bloglovin’

Lue myös:

Rooma – Unelmien kaupunki

Miten olen saavuttanut hyvän itsetunnon

Hyvästä itsetunnosta on paljon apua elämässä, se luo elämänlaatua ja auttaa menemään elämässä eteenpäin. Hyvällä itsetunnolla varustettu ihminen osaa rakastaa itseään, mutta huomioida myös ympärillä olevat asiat ja muut ihmiset sekä vastaanottaa ja kestää kritiikkiä ja epäonnistumista.

Osallistuin menneellä viikolla nuorten naisten järjestämään Beauty up- Itsetuntovalmennus tapahtumaan. Puhujina mieleen jäivät hyvin Sephora Lindsay, tämän vuoden Miss Helsinki, joka on kohdannut paljon ennakkoluuloja sekä vihapuhetta, artisti ja ystäväni Jaanika Leino ja Anne Karilahti joka on Valmentamon toimitusjohtaja, alan asiantuntija sekä lifecoach. Anne jakoi palan valmennustaan ja antoi omat vinkkinsä, kuinka olla juuri sitä mitä on, luottavaisesti.

Tapahtuma oli luotu hyvällä ajatuksella ja siitä jäi kaikinpuolin hyvä fiilis. Nuoret naiset puhujina olivat jokainen aitoja ja inspiroivia. Puheissa tuli hyvin esille se ettei ulkoisten virheiden kannattaisi antaa vaikuttaa itsetuntoon ja miten itsevarman ihmisen ei tarvitse alentaa muita. Nämä ovat erittäin hyviä pointteja, mikä sai myös itseäni ajattelemaan omaa itsetuntoani ja sitä miten se on muodostunut. Yleisesti tapahtumassa ja puheissa korostettiin vähän turhan paljon ulkonäöllisten ominaisuuksien vaikutusta itsetuntoon, koska minusta itsetunnon tulisi kummuta enimmäkseen sisältä riippumatta siitä mitä on ulospäin.

Nykyään on helppo piiloutua some persoonan ja netin taakse ja esittää itsevarmaa. Onko se sama asia kuin itsetunto? Ei ole. Kerronkin seuraavissa kohdissa miten olen saavuttanut itse hyvän itsetunnon ja mitä hyvä itsetunto mielestäni merkitsee:

– Olen ymmärtänyt että se mitä olen ulospäin, ei vaikuta siihen mitä  olen sisältä tai siihen miten arvokas olen. Itsetunnon on hyvä perustua muulle kuin ulkonäölle. Kauneus on katoavaista ja minusta on surullista ajatella että jos ulkonäön menettäisi ei jäisi mitään jäljelle.

– Kannan itseni ylpeydellä tilanteessa kuin tilanteessa, ainakin pyrin siihen. Toki aina välillä jäätää, mutta silloinkin pystyn yleensä nauramaan itselleni ainakin jälkeenpäin. lol. Itsetunto on minulle myös sitä että voin kävellä kauppaan ilman meikkiä ja hyväksyä vartaloni selluliiteista ja turvotuksista huolimatta.

– Itsetunto on omalta osaltani rakentunut tähän pisteeseen pitkälti itsetuntemuksen ansiosta, tiedän kuka olen ja siksi minun on helppo olla itseni kanssa. Epäonnistuminen kuuluu myös elämään, eikä määritä minua ihmisenä tai tee minusta huonoa ihmistä. Pyrin myös olemaan  syyllistämättä tai tuomitsematta muita heidän virheistään, jokainen on oman onnensa seppä ja virheillä on tapana opettaa.

– Koen itseni onnekkaaksi ja etuoikeutetuksi ihmiseksi vastoinkäymisistä huolimatta, osaan arvostaa elämää ja katsoa eteenpäin, luoda itselleni tavoitteita ja elää hetkessä.

– Rakastan itseäni, jonka ansiosta voin rakastaa myös lähimmäisiäni, auttaa ja kuunnella parhaani mukaan. Muistan että minun täytyy voida itse  hyvin ollakseni  hyvä muille, joten minun on huolehdittava itsestäni ja annettava hyvinvoinnille,   liikunnalle ja kaikelle mitä tähän liittyy aikaa jotta tämä on mahdollista.

Edellinen juttu: 

Pois loputtomasta ahdistuksesta

Instagram: @tyttosinaoletvahvaofficial

Facebook: Tyttö sinä olet vahva

Snapchat: vahvatytto