Onko paras ihminen se jolla on eniten kiire

Onko kiire kehuskelun aihe

Tiedättekö sellaisia ihmisiä joilla on koko ajan kiire? Koko ajan on kaikkea mahdollista ja kaikki muut jotka eivät ole kiireisiä tai eivät ainakaan mainosta asiaa ääneen ovat laiskoja. Muutenkin nämä ihmiset usein ”kehuskelevat” sillä kuinka rankkaa elämä heillä on, ihan kuin se olisi jotenkin ihailtavaa.  Ihmiset kärsivät enemmän kuin koskaan työuupumuksesta. Johtuuko tämä siitä, että ihmiset ovat laiskempia vai siitä, että nykypäivän arki on kuormittavampaa kuin ennen ja duunit raskaampia?

Luulen että osasyy on se, että kuormitusta tulee monelta osa-alueelta. Ei riitä vaan se, että suoriudut työstä tai opiskelusta. Pitäisi olla monessa asiassa todella hyvä ja paineet ulkopuolelta ovat kovat.  Jotkut varmasti surffailevat liikaa mukavuusalueella. Eivät kestä pienintäkään painetta ja ovat jo pienestä stressistä aivan pakkoloman tarpeessa.  Jos ei huolehdi terveydestä eikä kunnosta vaikuttaa tämäkin  elämään jatkuvana väsymyksenä.  Ja sitten on niitäkin jotka kestävät liikaa, eivätkä osaa hidastaa tahtia vaikka hälytyskellot soivat jo kovaa. Kaikki on tietysti yksilöllistä, jotkut kestävät enemmän kuin toiset. Ja ongelmat ovat aina sillä tasolla millä ihminen on, eikä toisen ihmisen tuntemuksia voi verrata, eikä vähätellä. Miksi ihmeessä siis nostaa omaa tekemistään, ja ehkä aiheuttaa sillä jopa paineita ulkopuolelle.  Eikös se niin mene että laiska töitään luettelee. Kiire ja elämän rankkuus, eivät todellakaan  ole hyviä kehumisen aiheita.

Ei ehkä kannata verrata itseään muihin

Minullakin on usein kiire, ja teen montaa asiaa yhtä aikaa. Tykkään elää monipuolista elämää, ja olla monessa asiassa mukana. Pääasia on varmasti tällä hetkellä opiskelu, mutta sitten on hiushommaa, hoitoalan keikkaa, blogiin liittyviä yhteistöitä ja kissanristiäisiä, vapaa-ehtoistyötä, pari pt-asiakastakin löytyy vanhasta kotikaupungistani, ja siihen päälle harrastukset ja koti. Kuitenkaan en koe oikeudekseni valittaa, koska kaikki ovat tavallaan etuoikeuksia, teen sen verran mikä riittää. Olen oppinut kuuntelemaan itseäni, ja täytän kalenteria vähän harkitummin kuin ennen. Tykkään, että homma on kutakuinkin hanskassa enkä unohtele asioita. En pidä sellaisesta liian stressaantuneesta tilasta, silloin monikaan asia ei etene ja lamaannun.

Olen oppinut myös olemaan stressaamatta, stressistä huolimatta. Kouluasiat saattavat monesti vaivata mieltä, mutta olen huomannut että paras tapa on vaan hoitaa rauhassa hommat omaan tahtiin läpi. Se että jos palautan jonkun työn myöhässä, ei yleensä kaada maailmaa, kunhan se  tulee joskus tehtyä.  Moni ei ymmärrä esimerkiksi mitä opiskelu AMK:ssa vaatii. Saatetaan ajatella että sinne vaan menet ja istut päivät, niin saat koulun läpi. Totuus on kuitenkin se, että jokaisen opintopisteen eteen on tehtävä näkyviä kirjallisia töitä, tenttejä, sekä harjoitteluita. Se ettei ole läsnäoloa koulussa, ei tarkoita sitä etteikö hommaa olisi kotona. Päinvastoin, lähiopetusta on nykyään aika vähän, ja suuri vastuu opiskelusta on itsellä kotona.

Olen huomannut, että stressiä helpottaa myös se että puhun koulusta lähinnä luokkakavereideni kanssa, enkä tavallaan jaksa tuoda sitä stressaavaa aihetta muuhun elämään. Sama pätee muualla, pyrin keskittymään tarkkaan siihen mitä milläkin  hetkellä teen, enkä sillä hetkellä mieti muun osa-alueen asioita. Nykyään ihmisillä on tosi erilaisia töitä. Monella ei ole työaikaa ollenkaan, on vaan tehtävä tietty tulos tiettyyn aikaan, mikä ei todellakaan tarkoita että työ olisi jotenkin vähemmän kuormittavaa kuin perinteinen kasista neljään puurtaminen.

Fiksu tekee vähemmän ja saa enemmän ja myös valittaa vähemmän

Silloin kun tein yrittäjänä kampaamo hommia sanoin aina, että teen mielummin satasen hiusten leikkauksen tunnissa huippupalvelulla ja kaikilla höysteillä, kuin kymmenen kympin leikkuuta kiireessä käyttäen siihen melkein koko työpäivän. Tuo vain kuvauksena, ei meillä sentään satasta maksanut hiustenleikkaus, lol. Yleisesti tarkoitan sitä ettei aina paras vaihtoehto ole  raataa niska limassa, jos asioita voi tehdä toisinkin. Pitää vaan joskus vähän miettiä miten ja mihin energian ja ajan käyttää. Itse arvostan elämänlaatua ja sitä, että voisin mieluummin tulevaisuudessa kertoa elämän balanssista mieluummin kuin jatkuvasta kiireestä. Uskon, että kiire on myös monessa tapauksessa itse luotua, monet sykkii aivan suotta. Joskus auttaa että vain järjestelee asiat paremmin ja hengittää syvään. Yksi asia kerrallaan. Tärkeimmät asiat ensin, muistaen että hosumalla tulee yleensä huteja.

Instagram / Facebook / Bloglovin’

Snapchat: vahvatytto

Lue myös:

Kaukaa näkee lähelle – Terveisiä Tansanian auringon alta

Edellinen juttu:

Karu paluu Suomeen

 

 

Kiire – mikä ihana tekosyy

*) sisältää mainoslinkin

Kämppikseni Eveliina kirjoitti blogissaan Queen of everything näin:

”Minnan kanssa asuessa olen usein huomannut kuinka se on jatkuvasti menossa. Sillä on ihan hulluna tekemistä, on treeniä ja sitä ja tätä ja kahvittelua ja shoppailua ja sen ja tän ja ton tapaamista ja sitten jo siivotaan hiki hatussa ja kokataan viikon ruokia ja syödään ja sitten meille on tulossa se ja tää ja tuo ja nyt sillä on vielä koulua ja blogi ja muita hommia. Mä oikeasti uuvun jo pelkästä vierestä katselusta kun tuntuu ettei ehdi rentoutua ja istahtaa alas hetkeksikään.”

image
Välillä pitää osata irtautua arjesta ja nauttia rakkaiden seurasta.

Tuo tekstihän on  ihan täysin totta, kyllä minulla on usein monta rautaa tulessa. Pysähdyin itsekkin näin ollen miettimään onko elämäni liian kiireistä? Tulin siihen tulokseen että välillä on, välillä ei. Tykkään siitä että on ohjelmaa ja ihmisiä ympärillä vaikka välillä on kiva myös rauhoittua. Tällä hetkellä varmasti suurin energia menee opiskeluun, koska edelleenkään kirjallisten töiden tuottaminen ei olen lempipuuhaani ja tuntuu että jos kaiken tekisi täysin ajallaan ei muuta elämää juurikaan olisi. Tällä hetkellä suoritan harjoittelua yksityisessä hoitokodissa ja olen nauttinut kovasti siitä että olen päässyt tekemään konkreettisesti asioita enkä vaan opiskelemaan teoriaa. Tässä huomaa kuinka todella olen tekijä luonne, harjoittelu ei tuota minulle minkäänlaisia vaikeuksia ja maalaisjärjen käyttö käytännön tehtävissä onnistuu yleensä mutkattomasti. Onneksi keväällä tulee taas viiden viikon harjoittelujakso, jolloin pääsen vähäksi aikaa koulun penkiltä pois. Opiskelu on hyvin teoreettista, vaikka suuntaudummekin täysin käytännön läheiselle alalle joten lähes kaikki käytännön taito opitaankin juuri harjoitteluiden kautta. En siis koe juurikaan paineita siitä että olen monessa mukana, vaan ennemminkin siitä että joudun olemaan paikallani ja keskittymään esimerkiksi kirjoittamiseen.

image
Lemmikit rentouttavat.

Lisäksi se että kaikki asiat jotka ovat tällä hetkellä elämässäni, treeni,  parisuhde, ystävät, kampaajan työt ja jopa blogi ovat sellasia asioita joita rakastan. Siksi niiden kanssa aikatalut saa aina jotenkin sovitettua. Esimerkiksi treeniä en koskaan kiireen takia jätä välliin, vaan aina löytyy päivästä aikaa reilun tunnin mittaiselle salitreenille. Salillakaan kun ei tarvitse käydä ihan joka päivä, ja nyt olen kokenut neljä kertaa helpoksi sovittaa muuhun elämään.

Kunnon laturi helpottaa salille lähtemistä!
Kunnon laturi helpottaa salille lähtemistä! * Sportlifen Kerosene!

Koti on myös minulle äärimmäisen tärkeä joten, on vaan huolehdittava siitä jotta siellä viihtyy. Siivottava vaan on, samoin ruoka, Ihan perusasioita. Jos ei jaksa tehdä ruokaa, on vaikea myöskään ravita itseään hyvällä ja harrastuksen vaatimalla tavalla. Nyt tiedän että joistain asioista tulee tinkiä ja joillekkin antaa enemmmän aikaa, esimerkiksi hoito-alan työkokemusta olisi pikkuhiljaa hyvä alkaa saamaan ja onnekseni minua pyydettiinkin ekstraamaan nykyiseen harjoittelupaikkaan, joten tämän toteutuessa täytyy jostain muusta tinkiä.

Välillä olen kyllä hajalla, mutta sitten pitää vain ottaa lepoa ja rentoutua. Niin olen myös tehnyt, jos nyt joku homma vähän siirtyy ei siihenkään maailma kaadu. Tärkeä taito, on osata olla stressaamatta, ja vaikka joskus ulospäin saatankin vaikuttaa stressaantuneelle olen oppinut etteivät asiat hätäilemällä parane ja saavuttanut jonkinlaisen sisäisen rauhan siitä että kyllä kaikki asiat järjestyvät. Kiire on loppujenlopuksi mielentila, sinä itse päätät annatko sen vallata mielesi vai et.

Nyt muuten kannattaa käydä shoppailemassa *House of Brandoninilla, siellä on  Black Friday- kampanja: Koodilla BLACKFRIDAY saa -20% alennusta jo alennetuista tuotteista. Koodi käy miesten ja naisten ale-osioihin.

Instagram: @tyttosinaoletvahvaofficial

Facebook: Tyttö sinä olet vahva